Varför kandar?

Ni undrar säkert varför jag har valt att testa rida Gandalf med kandar? om inte så kan ni hoppa att läsa dena texten. 
Jag vill gärna testa så många olika bett på honom som möjligt för att hitta det som han trivs absolut bäst på och arbetar bäst utan att man ska behöva ta i honom för mycket då jag vill ha en mjuk och smidig häst. Så det är egentligten enda anledningen till varför jag har det och även för Lotta vill att vi ska starta någon klass där man får rida med det. ;) 
 
Men iaf kandar är ett bett med 2 olika bett i kan man väl säga. Det är ett stång bett och en bridong, en bridong är som ett vanlig tränsbett bara att det är lite smalare och ringarna är oftast (vad jag vet och ahr fått lära mig) lite mindre men man kan även ha ett vanlig tränsbett tydligen. Jag personligen tycker att det känns som hästen har för mycket grejs i munnen då men det är väl smak sak antar jag. 
Varför man rider på kandar är för att det är ett träns som kräver ännu mera precision både utav ryttaren och av hästen rent utbildningsmässigt.  
 
Sen finns det en hel uppsjö med olika bridonger och stångar men det får man priva sig fram vad hästen tycker om mest. Gandalf går på en svagt böjd stång och ett smalt 2-delat och det funkade han bra på första gången sen återstår det att se hur det blir längre fram. :)
 
Detta är vad jag vet om kandar just nu och har ni några frågor så släng in en kommentar så ska kolla på den/dom :)
 
 
 

Kommentera här: